Barraca de Relat 7 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  700 m al sud-est del mas Relat

  Coordenades:

  41.87506
  1.97453
  414907
  4636413
  08012-183
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00017
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca d'unes dimensions molt reduïdes, que aprofita una balma natural com a sostre, i on s'hi ha construït dos petits murs a banda i banda per assegurar l'estabilitat del receptacle. Segurament seria aprofitat o només per dormir-hi o per guardar-hi alguns productes, degut a la seva gran proximitat a la barraca de Relat 5. La barraca està en part excavada sota la balma, eixamplant el forat.

  No en sabem el seu ús

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.