Barraca de pedra seca I
Collbató

Canals d'en Pla (muntanya de Montserrat)
    A les Canals d'en Pla

Assumpta Muset Pons

Barraca circular obrada amb pedra seca i amb tancament en falsa cúpula coberta de pedruscall, proveïda d'una sortida de fums i caramull. El portal d'entrada està format per dos muntants verticals i una llinda simple. Hi ha les restes d'unes frontisses i de morter de calç. A l'interior hi ha un calaix a sobre de la llinda i teules per terra. La paret nord s'aixeca damunt de les roques del talús natural. Va ser construïda amb les pedres aconseguides "in situ" Al costat hi ha unes canalitzacions fetes amb pedra seca per recollir l'aigua de la pluja.

Es tracta d'un dels pocs exemplars de barraca de pedra seca amb falsa cúpula que hi ha al terme de Collbató. És, però, una construcció molt rudimentària i petita feta pels mateixos pagesos.

ARTIGUES Ramon i altres (2007), Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp, Valls, Cossetània Edicions.