Barraca de pedra seca Argençola

Anoia
Carbasí
En un camp ubicat entre Cal Tolosa i Cal Manel.
752

Coordenades:

41.61007
1.42129
368458
4607688
08008-8
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX
Dolent
Ha perdut part de la coberta, així com l'entrada.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
08008A015000090000II
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

Barraca de pedra seca de grans dimensions i planta circular. És troba al centre d'un camp de cultiu entre Cal Tolosa i Cal Manuel. Coberta interior de falsa cúpula, en força mal estat. L'entrada s'orienta al nord-est i presenta un estat deficient.

La tècnica constructiva es basa en la col·locació de pedres cohesionades amb falques també de pedra introduïdes a pressió. Les pedres que formen les filades, es collen unes amb les altres per tal de aportar fermesa a la filada, i es situen lleugerament inclinades cap a l'exterior per poder expulsar l'aigua.

Tot i que se'n deuen haver fet des de l'antiguitat, la majoria de les barraques que es conserven es van ser construir en el moment de la màxima expansió de la vinya a mitjans del segle XIX.
Els constructors de les barraques podien ser els mateixos pagesos, però sovint es contractaven els serveis d'un barracaire amb experiència.
La seva principal funció era servir d'aixopluc durant els dies de feina a la vinya, tant per protegir-se de la pluja com per escalfar-se vora el foc a l'hivern o per estar una estona fresc a l'estiu. També servien per guardar eines o altres objectes relacionats amb la feina.