Barraca de Les Acàcies 1 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  dins la propietat de Les Acàcies, 400 m al nord de Vilapudúa de Baix.

  Coordenades:

  41.89483
  1.98864
  416103
  4638594
  08012-471
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 021A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses coronades per una altra de majors proporcions. Actualment s'hi ha col·locat uns graons de ciment per facilitar-hi l'accés.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.