Barraca de Les Acàcies 2 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  dins la propietat de Les Acàcies, 300 m al nord de Vilapudúa de Baix.

  Coordenades:

  41.89405
  1.98881
  416116
  4638507
  08012-472
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 021A00021
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Està just al límit sud de la propietat de Les Acàcies. Té la porta a la vessant de migjorn i el sostre està fet amb volta cònica, a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa més gran que la resta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.