Barraca de l'Alzina Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  450 m al nord-oest de l'Alzina de Baix

  Coordenades:

  41.82528
  1.97582
  414948
  4630885
  08012-13
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 005A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, i construïda amb carreus irregulars d'un tamany força gros, lligats en sec. A la vessant de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre era de proto-volta cònica, a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa de majors dimensions. Gran part del sostre ha cedit al igual que la paret de llevant.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.