Barraca de l'Abadal 4 Avinyó

  Bages
  Horta d'Avinyó
  1100 m al nord-oest de l'Abadal

  Coordenades:

  41.84203
  1.96309
  413913
  4632757
  08012-293
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de tramuntana presenta una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses coronades per una llosa més gran. Sobre de la coberta hi ha terra aixafada com a aïllant tèrmic, on hi creix vegetació diversa.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.