Barraca de La Vall 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  230 m a l'est de La Vall de la Gavarresa

  Coordenades:

  41.88164
  2.00242
  417229
  4637116
  08012-368
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 015A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de ponent presenta una obertura en forma de porta. La part posterior de la barraca reposa en gran part sobre d'una roca. El sostre està fet de lloses de pedra sostingudes sobre d'un tramat de bigues de fusta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.