Barraca de La Vall 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  200 m al sud-est de La Vall de la Gavarresa

  Coordenades:

  41.87998
  2.00173
  417170
  4636932
  08012-369
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 015A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. Al mur de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre s'ha desprès en la seva totalitat tot i que encara podem apreciar les bigues de fusta que ens fan pensar, doncs, que seria un sostre fet de lloses suportades sobre aquestes bigues de fusta. Part dels murs també han cedit.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.