Barraca de La Rovirassa Avinyó

  Bages
  Avinyó
  500 m al nord-oest de Cal Tonico

  Coordenades:

  41.86862
  1.94837
  412727
  4635724
  08012-370
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Pública
  Ajuntament d'Avinyó Pl. Major, 11 08279 - Avinyó
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta el·líptica, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. A la vessant de migjorn presenta una obertura força estreta en forma de porta. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra coronades per una llosa més gran que la resta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic. Actualment, la part de llevant del sostre ha començat a perdre carreus de pedra i posa en perill l'estabilitat de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.