Barraca de La Torre 2 Avinyó

  Bages
  Morisco
  1400 m al nord-est de La Guardiola

  Coordenades:

  41.84533
  1.9497
  412806
  4633137
  08012-341
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. Al mur de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre ha cedit però, segons la forma que fa el mur, podem deduir que era de doble vessant i que estava construït amb lloses grans que eren suportades per un tramat de bigues de fusta, tal i com es pot apreciar a l'interior de la barraca.

  Hi ha excés de vegetació a fora i, sobretot, dins de la barraca.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.