Barraca de La Torre 3 Avinyó

  Bages
  Morisco
  1580 m al nord-est de La Guardiola

  Coordenades:

  41.84713
  1.94848
  412707
  4633338
  08012-342
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada d'uns 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregular lligats en sec. Al mur de llevant presenta una obertura en forma de porta. El sostre i gran part dels murs han cedit, sense deixar rastre de la tipologia de sostre que coronava l'estructura.

  Hi ha un excés de vegetació a l'interior de l'estructura que en dificulta la visió i percepció de la mateixa, alhora que en debilita la pròpia estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.