Barraca de la Sitja del Llop
Montseny

Pla de la Calma
    Turó de Poniol

Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Barraca de pastor situada dalt del turó del Poniol, al Pla de la Calma. És una estructura de planta rectangular construïda amb pedra seca. Com a única obertura hi ha una porta en un dels costats. Està coberta amb lloses planes. Una de les parets interiors tenia l'estela del Pla del Pla de la Calma, que actualment substitueix una rèplica per evitar que sigui víctima d'actes vandàlics.

També és coneguda com la Barraca d'en Ramon o del Poliol.

L'any 1976, a l'interior de la barraca s'hi va localitzar una estela funerària. La pedra feia de paret de la barraca, és de pedra arenosa i presenta decoracions amb motius lineals i circulars en una sola cara. El seu entorn va ser excavat l'any 2008 però no es va trobar material arqueològic significatiu, llevat de ceràmica a torn i un fragment de sílex. La falta de context fa que hi hagi diverses teories pel que fa a la seva cronologia, tot i que es creu que pertany a la cultura megalítica. A causa del vandalisme de què va ser objecte l'any 2005, es va decidir col·locar una rèplica a la barraca i la peça original va quedar custodiada per garantir-ne la conservació. Des d'aleshores s'hi han fet diverses intervencions arqueològiques al lloc on va ser localitzada, entre els anys 2008, 2009, 2010 i 2011.

ALACAMBRA, P.J. (1990) "El megalitisme a La Calma (Montseny)". Revista Tagamanent. 23.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

MALUQUER DE MOTES, J. (1987). Prehistòria i Edat Antiga. Barcelona: Edicions 62, 1987.

VILARDELL, R.; CASTELLS, J. (1976) "Hallazgo de una estela decorada en el Pla de la Calma". Pyrenae. 12, p.181-182.