Barraca de la Roca del Pla de la Vall Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  1300 m a l'est de Vilapudúa de Dalt

  Coordenades:

  41.89299
  2.00684
  417611
  4638372
  08012-345
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00005
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construït amb carreus de pedra irregulars, lligats en sec. No es veuen la totalitat de murs i no podem apreciar la ubicació de la porta encara que creiem que es situaria a la vessant de migjorn. El sostre està totalment desaparegut i no podem saber, doncs, de quina tipologia de barraca es tracta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.