Barraca del Pla de La Vall Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  1400 m a l'est de Vilapudúa de Dalt

  Coordenades:

  41.89081
  2.00779
  417687
  4638129
  08012-346
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Al mur de migjorn presenta una obertura en forma de porta. El sostre era de doble vessant, i construït amb grans lloses que reposaven sobre un tramat de fusta, tot i que actualment no resta dempeus. A l'interior hi trobem restes de les bigues i gran vegetació. Al mur de ponent se li adossa un altre mur de més envergadura per l'exterior de la barraca.

  A l'interior hi ha força vegetació

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.