Barraca de La Portella 3 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  350 m al nord-oest de l'estela funerària del Pvre. Ruaix

  Coordenades:

  41.87597
  1.96404
  414037
  4636524
  08012-67
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes i s'aprecia a la paret de ponent una gran esquerda.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligada en sec. Té una gran alçada a la seva paret més occidental. A la paret de migjorn hi trobem una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant i està cobert amb lloses tapades amb terra com a aïllant tèrmic i pedres grosses per donar estabilitat al sostre. Les lloses estan aguantades per un tramat de bigues de fusta, gran part de les quals ja han cedit.

  Tan a l'interior com a l'exterior hi ha gran quantitat de vegetació.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.