Barraca de La Portella 4 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  400 m al nord-oest de l'estela funerària del Pvre. Ruaix, a tocar del Torrent de la Portella

  Coordenades:

  41.87584
  1.96358
  413999
  4636510
  08012-68
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, amb planta rectangular i una superfície de 12 m2 aproximadament. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. El sostre és de doble vessant encara que es fa molt difícil d'apreciar per la gran quantitat de vegetació que té tan a dins com a fóra de la barraca. A la paret de ponent hi ha una obertura en forma de porta

  Gran quantitat de vegetació en excés, tan a l'interior com a l'exterior.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.