Barraca de La Portella 2 Avinyó

  Bages
  Morisco
  850 m al sud-oest de La Portella

  Coordenades:

  41.8818
  1.94672
  412608
  4637189
  08012-442
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 15 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. La barraca està dividida en dues estances clarament diferenciades per un mur mitjer. Seria de doble vessant, amb el sostre fet amb lloses de pedra recolzades sobre un tramat de bigues de fusta, tot i que avui dia ha cedit pràcticament en la seva totalitat. Sabem que el sostre seria així ja que a dins de la barraca hem trobat vàries bigues de fusta, a part de les bigues que encara es conserven en el seu lloc. Al mur de migjorn hi ha dues obertures en forma de porta, la de la dreta seria la de la barraca i la de l'esquerra seria la que donaria al cobert.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.