Barraca del Malpas 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  700 m al sud-est de La Torre

  Coordenades:

  41.84929
  1.95632
  413361
  4633570
  08012-443
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de llevant podem observar una petita obertura en forma de porta. El sostre, totalment cedit, seria fet amb lloses recolzades sobre un tramat de bigues, tal i com podem apreciar a l'interior de la barraca, plena de bigues de fusta. De la barraca es manté dempeus les cantonades i parts de les parets perimetrals.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.