Barraca de La Portella 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  250 m al nord de l'estela del Pvre. Ruaix

  Coordenades:

  41.87549
  1.96589
  414190
  4636469
  08012-66
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Regular
  La gran proximitat de vegetació respecte l'estructura posa en risc d'enrunament la mateixa.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00019
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular amb l'entrada arrodonida. Té una superfície d'uns 10 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. Sobre de la porta trobem igualment una petita obertura com a respirador de la barraca. El sostre és de proto-volta cònica però acabant l'estructura no amb una sola pedra sinó amb una filada de pedres que cobririen el conjunt. Sobre de les pedres hi trobem terra aixafada com a aïllant tèrmic. Està enmig d'un entorn boscós

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.