Barraca de La Pineda 1 Avinyó

  Bages
  Morisco
  450 m al nord de La Pineda

  Coordenades:

  41.86313
  1.93234
  411389
  4635131
  08012-440
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Bisbat de Vic C/Sta. Maria, 1 08500 - Vic
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada de 5m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. La vessant de llevant de la barraca reposa en part sobre del terreny natural. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de lloses que acaben essent coronades per una llosa més gran. A la vessant de ponent hi ha una petita obertura en forma de respirador.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.