Barraca de La Portella 1 Avinyó

  Bages
  Morisco
  100 m al sud-oest de La Portella

  Coordenades:

  41.88098
  1.94753
  412674
  4637097
  08012-441
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Regular
  Hi ha alguna biga que ha començat a cedir.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de doble vessant i està construït amb lloses de pedra que reposen sobre d'un tramat de bigues de fusta. A la paret de ponent hi ha, dins de la barraca, dos petits espais per col·locar-hi objectes, a mode de lleixa. A la part exterior de tramuntana i llevant de la barraca hi trobem un mur que fa cantonada, com si tanqués l'espai de la barraca. Creiem que funcionaria com a espai per a disposar-hi l'animal de càrrega.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.