Barraca de La Pedrera 4 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  1200 m al sud-est de La Portella

  Coordenades:

  41.8802
  1.96602
  414207
  4636992
  08012-464
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. Es tracta de dues estances clarament diferenciades per un mur mitjer, i creiem que el sostre seria de doble vessant i fet amb bigues de fusta, tot i que no en resta cap indici. Aquesta barraca té la particularitat que un dels murs, el frontal, està separat de la resta d'estructura; això és: hi ha una estructura en forma de E, que seria on es podria guardar al bestiar, i, separada, una paret que protegeix aquesta. Esquemàticament quedaria així: EI. Aquestes obertures es troben a ponent.

  Creiem que aquesta estructura seria usada només per a encabir-hi bestiar de tir, ja que a uns 30 m més al sud hi ha una altra barraca, igualment en estat ruïnós.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.