Barraca de La Pedrera 5 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  1200 m al sud-est de La Portella

  Coordenades:

  41.88003
  1.96562
  414174
  4636973
  08012-465
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Deduïm que al mur de migjorn hi hauria una obertura en forma de porta. Realment aquesta barraca està molt malmesa i és difícil d'apreciar-ne la seva totalitat amb claredat.

  Estaria relacionada amb la barraca de La Pedrera 4, ja que estan molt a prop l'una de l'altre i tenen estructures molt diferents.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.