Barraca de La Pedrera 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  900 m al sud-est de La Portella

  Coordenades:

  41.88007
  1.96221
  413891
  4636981
  08012-461
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 15 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Podem observar clarament com, en un inici es tractava d'una barraca sola, i, posteriorment se li afegí un cobert a la part de ponent. Per tant, es tracta d'una barraca dividia en dos àmbits clarament diferenciats: la barraca i el cobert. Les dues tindrien un sostre fet amb lloses de pedra sostingudes per un tramat de bigues tal i com podem observar a l'interior de la barraca. Al mur de migjorn hi ha dues obertures en forma de porta.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.