Barraca de La Pedrera 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  900 m al sud-est de La Portella

  Coordenades:

  41.88126
  1.96353
  414002
  4637112
  08012-462
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 019A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta rectangular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. Al mur de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre, tal i com podem observar a la paret posterior de la barraca, seria de doble vessant, i construït amb lloses sostingudes sobre d'un tramat de bigues de fusta. Actualment el sostre ha cedit en la seva totalitat i les parets de la barraca estan igualment molt malmeses.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.