Barraca de Guiumara 6 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  1000 m al nord-est de Cal Tonico

  Coordenades:

  41.87287
  1.9558
  413349
  4636188
  08012-140
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular amb una superfície de 6 m2, feta amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la vessant de migjorn té una obertura en forma de porta. El sostre és de volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra tancades per una llosa més grossa al centre de tot el conjunt. Les lloses estan tapades amb terra per aïllar tèrmicament l'estructura. Part del sostre ha cedit i la vessant oriental de la barraca presenta greus desperfectes de descomposició de l'estructura. A la vessant septentrional hi ha una petita obertura en forma de respirador.

  La zona boscosa on es troba fa que la barraca es trobi envolta d'excessiva vegetació i posa en perill la mateixa estructura ja molt malmesa.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.