Barraca de Jaume Pons (Guiumara 5) Avinyó

  Bages
  Avinyó
  650 m al nord-est d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.87103
  1.95668
  413420
  4635983
  08012-139
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 018A00010
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular, amb una superfície de 10 m2, feta amb carreus irregulars en sec. A la paret de migjorn hi ha una obertura en forma de porta mentre que a la paret de ponent hi ha una petita obertura que funciona com a respirador. Hi ha un sostre d'una sola vessant, de llevant a ponent, fet amb uralita i no sabem si conserva les lloses de pedra. Si que podem apreciar sobre de la porta unes bigues de fusta que donen suport al sostre.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.