Barraca de Domènech 1
Vilassar de Dalt

Tros de Domènech

Regular
    Manca la coberta i la porta però els paredats estan en molt estat de conservació. L'abandonament dels conreus del costat l'han deixat sense ús es va degradant per la manca de manteniment. Caldria conservar alguns d'aquests elements patrimonials per a les generacions futures.
    08213A003000340000JJ
    Jordi Montlló Bolart

Barraca de pagès o de vinya, de planta rectangular (3,20 m x 2,30 m x 2,50 m) amb la coberta enfonsada. Està excavada en un marge de dos metres d'alçada i construïda amb carreus irregulars de pedra granítica molt ben disposats, sense arrebossar. El paviment és de terra i té un marxapeus refet amb maó pla. L'obertura de la porta està col·locada a l'extrem dret de manera que el mateix mur fa funció de brancal. Segurament era de fusta i només en queden les restes d'un dels golfos de ferro collat al mig.
    Està ubicada davant d'una feixa,í amb la façana principal orientada a migdia. La llinda devia ser d'arc escarser, fet de maó pla tal i com mostren les restes que queden de la coberta.
    Al darrera mateix de la barraca, arran de coberta, hi ha un dipòsit parcialment enderrocat d'un metre de fondària. Arran del terra s'observen les restes de la portella de fusta amb el marc de ferro. Possiblement el pendent de la coberta estava fet en direcció al marge perquè el dipòsit pogués recollir les aigües pluvials. La barraca conté una boixa a mitja alçada de la paret del fons, que permetia mitjançant un tap o aixeta, tenir aigua a voluntat. Hi ha una pedra originària que dissimula la seva ubicació.
    A banda i banda de la barraca, aguantant el marge de la feixa hi ha una marjada de pedra seca en molt bon estat de conservació, excepte un petit tram a mà esquerra de la barraca.

Es desconeix si es tracta d'algun aficionat a la conservació de marjades i barraques o el mateix propietari, però el marge de pedra seca sembla que s'hagi netejat i s'estigui arranjant progressivament. També és el cas de la barraca. S'ha netejat totalment i s'ha recollit tot l'enderroc de la teulada. Els maons bons de la coberta s'han col·locat damunt dels murs.

La vinya havia estat un dels principals conreus de la comarca durant molts anys fins que la fil·loxera en va malmetre la majoria. Tot i així, el sector es va refer i reestructurar, fins el punt de crear un denominació d'origen pròpia: Alella. Vilassar de dalt tot i no tenir gaire vinya en l'actualitat, en forma part.

MONTLLÓ, Jordi i FONT, Josep (2007). Inventari d'arquitectura rural i popular d'Alella. Inèdit.