Barraca de Capelles Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  250 m al sud-est de Capelles

  Coordenades:

  41.89981
  1.98803
  416059
  4639147
  08012-348
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Les bigues estan cedint i posen en greu risc el sostre de l'estructura.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular i una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars lligats en sec. A la vessant de tramuntana presenta una obertura en forma de porta. El sostre, de manera força singular en les barraques de planta circular, és fet amb grans lloses de pedra sostingudes per unes grans bigues de fusta. Sobre de les bigues hi trobem part de terra, encara que part de les bigues s'han començat a podrir i esqueixar-se.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.