Barraca del Pla de Vilamajor Avinyó

  Bages
  Avinyó
  750 m al sud-est de La Torre

  Coordenades:

  41.8505
  1.95997
  413665
  4633700
  08012-349
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 010A00012
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 14 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. Destaca la gran perfecció de la planta, essent molt rodona, i igualment força gran en comparació amb la resta de barraques. A la vessant de migjorn presenta una obertura en forma de porta. La llosa que feia de llinda s'ha esquerdat i, per aquest motiu, el pagès va posar, en el seu moment, una filera de carreus irregulars que contenen la llosa, a un dels laterals de la porta. El sostre és de volta cònica a partir de la superposició de lloses de pedra que estan coronades per una llosa de major envergadura. Sobre de les lloses hi ha disposada terra que funcionaria com a aïllant tèrmic. A la vessant interior de tramuntana hi ha un petit forat fet al mur, com si es tractés d'un receptacle.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.