Barraca de Cal Toni Mas 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  a 400 m al sud-oest de Cal Toni Mas

  Coordenades:

  41.86473
  1.99132
  416286
  4635249
  08012-26
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 014A00002
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular d'uns 5 m de diàmetre feta amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la part de migjorn podem observar la porta d'accés a la barraca. Només conserva la part de migjorn ja que la part posterior de la barraca ha estat enrunada com a conseqüència en part de la gran vegetació que s'hi ha creat.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.