Barraca del Pués 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  200 m al sud de la barraca de Cal Toni Mas 1

  Coordenades:

  41.86179
  1.98707
  415930
  4634927
  08012-27
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 014A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya, de planta quadrangular i amb una superfície de 12 m2 aprox. Està construïda amb carreus irregular de pedra seca. La gran separació entre murs fa que els carreus cantoners siguin d'una proporció molt més gran que la resta de carreus utilitzats. El sostre és de doble vessant i està fet amb grans lloses de pedra. La majoria del sostre, però, ha cedit. La vegetació fa que sigui difícil poder apreciar a simple vista la porta d'accés. Aquesta es troba en el mur de llevant.

  Hi ha un gran nombre de vegetació tan a l'interior com a l'exterior.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.