Barraca de cal Pilè Vallirana

Baix Llobregat
Els Pinars - Can Tres
Entre les dues urbanitzacions, al costat d'un torrent, prop de l'avinguda dels Pinars
220m

Coordenades:

41.3825
1.9468
411938
4581755
08295-215
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Petit enderroc exterior.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00300003
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al sud-oest. La seva planta és circular i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. La llinda està molt ben carejada sense cap inscripció. No ha estat restaurada tot i el petit enderroc lateral que pateix. A l'interior té una fornícula de 37 x 25 x 42 cm. Es veuen restes d'un ràfec volat a la part dreta.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 11038) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV218).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).