Barraca codi 11122 - BV220 Vallirana

Baix Llobregat
El Corral - Can Rovira
Damunt del carrer del Puigmal, urbanització del Mirador
358m

Coordenades:

41.39336
1.92784
410367
4582980
08295-216
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Coberta enderrocada.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00100045
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus terrera margera i orientada al sud. La seva planta és irregular i presenta un portal d'accés més o menys rectangular, amb la llinda plana refeta i la part frontal també. Es tracta més d'un aixopluc petit de profunditat 170 cm, amb una finestra de 25 x 32 cm i un gruix de paret de 65 cm. Està situat al final d'un marge i queda pendent refer la coberta.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).