Barraca codi 11935 - BV234 Vallirana

  Baix Llobregat
  Turó de cal Beco - Cal Beco
  A poca distància al nord-oest del cim del turó, prop de la urbanització de can Julià
  329m

  Coordenades:

  41.38398
  1.91683
  409434
  4581950
  08295-230
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Petit enderroc de la coberta.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00800030
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca del tipus aèria adossada al marge i orientada al nord-oest. La seva planta és circular i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. No ha estat restaurada, tot i el petit enderroc que pateix la coberta. Malgrat això s'ha refet la part superior i el lateral esquerre. Compta amb rampa d'entrada i està assentada damunt d'unes grans roques.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).