Barraca de cal Bardis Vallirana

Baix Llobregat
Serrat de Sant Silvestre - Can Bogunyà
Tocant als carrers de Cuba i de l'Argentina, urbanització La Solana II
198m

Coordenades:

41.37063
1.93216
410697
4580452
08295-229
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Completament enderrocada.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00500001
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al sud-est. La seva planta és circular i està completament enderrocada degut a la construcció del carrer-circumvalació. Creiem que es podria restaurar per que l'interior és ple de terra. Esperem que pugui entrar dins del pla de restauració de la zona de Sant Silvestre i es pugui recuperar.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra (codi 11429) i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (BV233).

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).