Barraca codi 10473 - BV200 Vallirana

Baix Llobregat
Turó d'en Tres - Urbanització Selva Negra Catalana
Al nord del carrer de Buenos Aires, al costat d'un camí que va a la urbanització de can Tres
315m

Coordenades:

41.37952
1.94708
411957
4581424
08295-197
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Dolent
Enderroc important (coberta i accés).
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00300004
Adriana Geladó Prat

Barraca de pedra seca del tipus aèria aïllada i orientada al nord. La seva planta és circular i no ha estat restaurada malgrat l'elevat grau d'enderroc que pateix l'estructura. Només es conserva dempeus el brancal dret del portal i la llinda podria ser a terra, però no s'ha pogut determinar. La barraca s'ha enderrocat per la caiguda de pins.

Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).