Barraca codi 10474 - BV201 Vallirana

  Baix Llobregat
  Turó d'en Tres - Can Tres
  Sota la urbanització de can Tres, en el camí que va a La Soleia, en una línia elèctrica
  270m

  Coordenades:

  41.38063
  1.94761
  412003
  4581546
  08295-198
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Petit enderroc exterior.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00300004
  Adriana Geladó Prat

  Barraca de pedra seca i grans dimensions, del tipus aèria aïllada i orientada al nord. La seva planta és de ferradura i presenta un portal d'accés rectangular amb la llinda plana. No ha estat restaurada malgrat el petit enderroc que pateix l'estructura. Sembla construïda amb dues fases, la part inferior és de pedra calcaria i la superior de pedra de sauló. Té un ràfec volat de 35 cm i la pedra del brancal esquerra fa 90 cm d'alçada.

  Les dades han estat extretes de l'espai web Wikipedra i cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

  A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya. De fet, la vinya va ser la principal activitat agrària a Vallirana fins a finals del segle XIX. En general, cada família tenia la seva vinya (sobretot en el cas de les masies), tot i que amb l'arribada de la fil·loxera a França, la demanda de vi va experimentar un increment considerable, que es traduí en la proliferació del cultiu de vinya arreu del terme. Posteriorment, amb el pas de la fil·loxera per Catalunya, el sector va entrar en una forta crisis que finalment es va poder superar empeltant altres varietats de raïm, reconvertint els cultius i creant els cellers cooperatius, tant en auge durant la primera meitat del segle XX. Les vinyes valliranenques van perviure fins ben entrada la segona meitat del segle XX, abans de l'aparició de les urbanitzacions residencials. Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.

  OLLÉ DORCA, Francesc (2013). Vallirana, poble de vinyes. [Vallirana]: Associació d'Amics de Vallirana i Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Consulta: 08-09-2016).