Barraca 46 (del Tomàs)
Santa Maria d'Oló

Sector central del terme municipal
    Des del Perdols corriol en direcció nord-oest uns 100 fins oratori St Sebastià i 80 m nord

Joan Jubany Ferrer (el Joanet de cal Tomàs)
    Jordi Piñero Subirana

Barraca de pedra seca de planta rectangular emplaçada prop del Perdols. Segueix una tipologia força habitual a la zona d'Oló, amb unes dimensions força grans (5 x 3 metres) i dues dependències. Una era per al pagès i l'altra, que servia com a estable per a l'animal, sol ser afegida posteriorment i és feta amb bigues de fusta i lloses. La barraca pròpiament té porta rectangular amb llinda de pedra plana. És coberta amb falsa cúpula i conserva el túmul de terra. Té una petita espitllera. A l'exterior, un parell de pedres grosses fan de banc.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Els dos últims barracaires d'Oló eren el Joanet de cal Tomàs (Joan Jubany Ferrer) i l'avi Tifarra (Joan Mas Jubany). Aquesta barraca fou construïda pel Joanet de cal Tomàs, que era de la casa de cal Tomàs, situada al final del carrer de Vic. Va estar actiu fins a la dècada de 1970, i morí vers el 1980.
    l