Banderes dels Elois
Prats de Lluçanès

Plaça Nova, 10. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Ajuntament de Prats de Lluçanès. Passeig del Lluçanès, s/n "cal Bach". 08513. Prats de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

Les banderes dels Elois són les banderes que reben el tres campions en cada una de les tres curses dels Elois, celebrades en el marc de les festes de Sant Joan i els Elois.
    Es tracta de tres banderes de diferents dimensions, però amb un mateixa decoració. Les tres banderes estan formades per dos franges horitzontals, essent la superior de color verd i la inferior de color vermell. El teixit, que en aquest cas és vellut, està brodat als extrems amb una línia daurada que ressegueix tota la tela. El màstil que permet subjectar-les és, en els tres casos, metàl·lic i decorat amb color daurat, i acabat amb una bola també daurada on es lliga la bandera amb un fil daurat. Les dimensions de la bandera més petita són d'uns 60 per 82 centímetres, amb un màstil que arriba als 166 centímetres. La bandera mitjana medeix uns 82 per 108 centímetres amb un màstil de 190 centímetres. Finalment, la bandera més gran medeix 132 per 175 centímetres amb un màstil que arriba als 290 centímetres.

Antigament, el poble de Prats celebrava dues vegades les curses dels Elois. Un segon dia que era obert a tothom i el primer dia reservat als pradencs, que competien en tres modalitats, cavalls i eugues, guiatges, i ases i rucs. Cada campió tenia el privilegi de portar la bandera, símbol del gremi dels Traginers, a més d'un premi en metàl·lic per la seva victòria. Antigament, es penjaven unes anelles d'unes cordes i els guanyadors provaven d'encertar la bandera en les anelles.