Balma d'Escrigues
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 650 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 13'600.

Jordi Compte i Marta Homs

La balma d'Escrigues està situada al nord-oest de la masia que li dóna nom i a l'oest de la Cortada, en un punt enclotat en el curs del mateix rec de on es troba la font dels Gafets.
    Es tracta d'una balma de grans dimensions, d'uns 50 metres de llarg, tot i que amb una alçada força baixa, de poc més de 2 metres en els punts més alts i menor en la resta i especialment als laterals. Està parcialment coberta de vegetació i forma una altra balma, molt més petita, just a sobre.
    Sobre la balma hi ha una plataforma rocosa on convergeixen les finques d'Escrigues i la Cortada que s'aprofita com a petita presa. Té un llarg mur de maçoneria de pedra d'una alçada de mig metre i una llargada d'uns 75 metres que recull l'aigua que baixa pel rec formant una petita presa sobre una esplanada rocosa.