Balma de Runers o Balma Gran
Capolat

Zona de Capolat.
    Emplaçament
    Situada al costat de la carretera de Capolat a Taravil, entre la casa de Runers i la casa de Trasserra.
    1240

42.086
    1.73669
    395516
    4660097
    08045 - 187
    08044A005000050000ST
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Balma molt oberta, orientada al sud-est. Té unes dimensions d'uns 30 m d’amplada per uns 9 m de profunditat màxima, una altura variable a partir de dos metres.

No hi ha restes constructives, tant sols un petit agrupament de pedres de conglomerat i margues disposades en forma de mur. La superfície és força planera amb gran quantitat de sediment amb dues irregularitats, una a l'extrem est amb un cert pendent (coincidint amb la zona d'entrada) i l’altra a la banda sud-oest, on hi ha un gran bloc que crea una terrassa definint un petit espai de refugi.

Gran part de la superfície del sostre està sutjada. Aquest fet, junt amb que és una balma força seca, que té una orientació molt adequada i aigua a prop, fa pensar que pot haver estat usada com a refugi en diverses èpoques.