Balma de la Sala
Navàs

Sector nord-est del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
    Emplaçament
    Ctra de Viver (BV-4235) al km 3,3 camí direcció sud i seguir les indicacions dels rètols cap a l’Estruch. Poc abans d’arribar a aquesta masia camí direcció NW que passa per les ruïnes de St Pere de l’Alou. Després de les ruïnes uns 800 m.
    470

41.91531
    1.82136
    402258
    4641045
    08141 - 361
    Entorn abandonat, balma utilitzada com a magatzem de mals endreços.
    08140A007000350000IJ
    Jordi Piñero Subirana

Balma de proporcions força espectaculars emplaçada uns 100 m al nord-oest de la masia de la Sala, en una fondalada entre el Serrat de Puigmassó i el torrent de Casolius. El sostre de la balma té un perfil més o menys rectilini que va d’est a oest. La cavitat interior mesura uns 30 m de llargària, és molt fonda i força alta (hi passa perfectament una persona dreta). A la part de llevant hi podem veure els encaixos d’una antiga premsa, al fons una paret que conforma un petit magatzem, i un pilar de pedra apuntala el sostre de la balma. A part d’això, no s’hi detecten indicis que hagués estat utilitzada com a habitatge troglodític, tal com succeeix amb la majoria de balmes properes d’unes dimensions similars.

La balma pertany a la masia del Soler i s’utilitzava com a cobert auxiliar. Es diu que hi cabien 200 ovelles. Actualment serveix com a traster.

Damunt del sostre de la balma hi ha la Font de la Sala, que és una font de clot, avui pràcticament perduda entremig d’un canyissar. Al costat s’hi pot veure una regata excavada a la roca que ha estat feta recentment.

Informació facilitada per Maria Estruch