Ballarons
Santa Maria de Merlès

  Berguedà
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 1000 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

  Coordenades:

  42.00179
  1.98748
  416147
  4650471
  Número de fitxa
  08255-65
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1908
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00036
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Ballarons es troba situada a la riba est de la riera de Merlès, prop de l'església de Sant Martí de Merlès, bastida sobre una plataforma rocosa.
  Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per planta baixa, un pis i golfes, amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Està construïda amb maçoneria de pedra irregular i amb cantonades diferenciades amb carreus de pedra a nivell de planta baixa i maó a la resta.
  La façana principal, orientada al sud, presenta un portal central emmarcat amb pedra treballada parcialment arrebossat amb la data de 1963. Flanquejant el portal s'hi obren dues finestres emmarcades amb maó amb coronament de plec de llibre, i una petita finestra emmarcada amb obra. De la planta baixa arrenca una escala d'obra exterior que condueix al primer pis, on s'hi obre una porta d'accés d'arc de mig punt coronat amb maó pla i dues finestres emmarcades amb maó flanquejant-la. Seguint la mateixa disposició d'obertures, a les golfes hi ha una obertura central d'arc rebaixat i dues finestres emmarcades amb maó flanquejant-la. Davant la façana hi ha un pati tancat per unes estructures agropecuàries: la pallissa, coberts i corts.
  La façana oest presenta tres finestres emmarcades amb maó a la planta baixa i una estructura de pedra amb teulada d'una vessant adossada a la part esquerra. Al primer pis s'hi obren dues finestres i a les golfes una, totes elles emmarcades amb maó.
  La façana nord té tres finestres a la planta baixa, una estructura adossada sobresortint (la comuna) i una finestra tapiada al primer pis i una finestra a les golfes.
  A la façana est s'adossen dues estructures a nivell de planta baixa, una de les quals és una cisterna, i una finestra emmarcada amb maó. Al primer pis hi ha dues finestres i a les golfes una, totes tres emmarcades amb maó.

  Ballarons es troba documentada l'any 1599, adscrita al mas Riambau. Segons documentació conservada a la masia del Riambau, la masia de Ballarons fou reedificada l'any 1908.