El Castellot
Santa Maria de Merlès

  Berguedà
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 870 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

  Coordenades:

  42.00034
  1.9831
  415783
  4650314
  Número de fitxa
  08255-66
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 011A00017
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El Castellot es troba situat a uns 70 metres al sud de l'església de Sant Martí de Merlès, a la riba est de la riera de Merlès, prop del pont medieval.
  Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per planta baixa, un pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, la part superior (golfes) construïda amb obra, i presenta cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions fins a nivell de primer pis.
  La façana principal, orientada al sud, presenta tres portals o accessos reformats amb portes de ferro. Sobre el portal central, originalment més gran i emmarcat amb brancals de pedra, hi ha una llinda de fusta amb una data inscrita molt feta malbé que sembla correspondre al segle XIX. Al primer pis s'hi obren tres finestres, dues d'elles emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada i una altra de menors dimensions emmarcada amb monòlits de pedra; totes tres presenten ampit de pedra. A les golfes hi ha una finestra de nova obertura.
  La façana oest presenta una porta d'accés a nivell de primer pis a la qual s'accedeix a través d'una escala. A la part esquerra hi ha una finestra de nova obertura que pertany a un cos adossat a la façana nord. A les golfes hi ha una finestra de nova obertura.
  La façana nord presenta un cos adossat, d'obra i arrebossat, que sobresurt perpendicularment, el qual conté una finestra a la cara nord. A la façana s'obren 4 finestres: una a la planta baixa, una al primer pis i dues a nivell de golfes.
  La façana est presenta una finestra emmarcada amb monòlits de pedra a nivell de primer pis i dues finestres a les golfes.