Ball dels Nyetus o Nyitus
Sant Julià de Vilatorta

Música i dansa
    Ja no es balla actualment.
    Sense accés

El Ball dels Nyetus o Nyitus es ballava per Carnestoltes a Sant Julià de Vilatorta.
    Els balladors solien ser una parella d'edat avançada, formada per un home i una dona, que es posaven al centre de la plaça, disposats a fer riure al públic assistent.
    La ballaire improvisava una extravagant coreografia, amb lleugeresa, seguint el compàs de la melodia, i fent carasses estrafolàries. La seva parella havia d'imitar-la sense perdre el ritme, per tal de no discordar.

El terme nyetu o nyotu feia referència a uns éssers fantàstics i diminuts que entraven dins del cap de les persones per les orelles i se'ls menjaven el cervell.

- AMADES, J. (1982). Costumari Català, vol. II Barcelona: Salvat editores. Edicions 62, p. 93-94.
    - PUJOL, F.; AMADES, J. (1936) "Diccionari de la Dansa, dels Entremesos i dels Instruments de Música i Sonadors", Cançoner Popular de Catalunya, Vol. I. Barcelona: Ed. Fundació Concepció Rabell i Cibils, p. 348.