Ball dels Gemec
Calaf

    Anoia
    Plaça Gran
    Emplaçament
    Es realitza a la Plaça Gran.
    687

    Coordenades:

    41.73406
    1.51088
    376161
    4621321
    Número de fitxa
    08031 - 92
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Després de quasi 30 anys sense fer-se, s'ha tornat a recuperar el 2016.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

    Ball propi de la celebració del carnaval, executat al so de la cornamusa o sac de gemecs (antic instrument de vent), que era tocat de tal manera que semblava que gemegués i plorés. Es realitzava per carnestoltes.

    És un ball que ve d'antic, tot i que no tenim molta informació al respecte, la primera referència és en un document manuscrit conservat a l'Arxiu Històric de Tarragona, procedent de l'arxiu municipal de la ciutat i titulat "Memorials de Las coblas y Ballas de Santa Tecla el añi 1687", es detallen les cobles, balls i músics que participaren en les festes de Santa Tecla d'aquell any. S'hi esmenta la participació de nombroses cobles de ministrils, procedents de Reus, Juneda, Riudecanyes, Vilanova de Cubelles, Ginestà, Guissona, Pons, Martorell, St. Llorenç dels Murulls, Guimerà, Agramunt, Solsona, Valls, Sarreal, la Selva, Corrins, Cubelles (mitja cobla), Olot (tres músics), Bellpuig, Calaf, Sarreal (una altra), la Mora, Cervera ("cobla entera"). Es va deixar de ballar el 1987, i al 2016 es va tornar a recuperar.

    Amades, J.; Pujol, F. (1936). Diccionari de la dansa, els entremesos i dels instruments de música i sonadors. Col·lecció Cançoner Popular de Catalunya, vol. 1. Barcelona: Fundació Concepció Rabell i Cibils, Vda. Romaguera.