Ball dels Gemec Calaf

Anoia
Plaça Gran
Es realitza a la Plaça Gran.
687

Coordenades:

41.73406
1.51088
376161
4621321
08031-92
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
XVII
Bo
Després de quasi 30 anys sense fer-se, s'ha tornat a recuperar el 2016.
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Ball propi de la celebració del carnaval, executat al so de la cornamusa o sac de gemecs (antic instrument de vent), que era tocat de tal manera que semblava que gemegués i plorés. Es realitzava per carnestoltes.

És un ball que ve d'antic, tot i que no tenim molta informació al respecte, la primera referència és en un document manuscrit conservat a l'Arxiu Històric de Tarragona, procedent de l'arxiu municipal de la ciutat i titulat "Memorials de Las coblas y Ballas de Santa Tecla el añi 1687", es detallen les cobles, balls i músics que participaren en les festes de Santa Tecla d'aquell any. S'hi esmenta la participació de nombroses cobles de ministrils, procedents de Reus, Juneda, Riudecanyes, Vilanova de Cubelles, Ginestà, Guissona, Pons, Martorell, St. Llorenç dels Murulls, Guimerà, Agramunt, Solsona, Valls, Sarreal, la Selva, Corrins, Cubelles (mitja cobla), Olot (tres músics), Bellpuig, Calaf, Sarreal (una altra), la Mora, Cervera ("cobla entera"). Es va deixar de ballar el 1987, i al 2016 es va tornar a recuperar.

Amades, J.; Pujol, F. (1936). Diccionari de la dansa, els entremesos i dels instruments de música i sonadors. Col·lecció Cançoner Popular de Catalunya, vol. 1. Barcelona: Fundació Concepció Rabell i Cibils, Vda. Romaguera.