Ball dels Gegants de Matadepera
Matadepera

  Vallès Occidental
  Matadepera
  421

  Coordenades:

  41.59685
  2.02629
  418852
  4605474
  Número de fitxa
  08120 - 238
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Segle
  XX-XXI
  Any
  1982
  Joan Alavedra i Subiranas i Joan Torruella i Cagañas
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic/Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El ball de gegants de Matadepera es va crear ex professo per a l’ocasió i parteix de l’harmonia d’una tonada molt coneguda i arrelada a la població e Matadepera com són els Goigs a llaor de Sant Llorenç del Munt. La introducció al ball que fan els flabiols primers, no és sinó la tornada dels referenciats goigs.

  Joan Alavedra (1982), un dels compositors diu que els goigs es regeixen per un compàs binari, de dos per quatre, que és el que configura la seva estructura rítmica ternària, conferint a la música un aire més accentuablement ballable. Diu que per superar aquest entrebanc adjudiquen al ball el compàs de sis per vuit, que li dona l’aire ternari característic dels balls de gegants.

  Els autors van escollir els flabiols, les gralles i els timbals per interpretar aquest ball per subratllar el caràcter popular i tradicional, considerant el caràcter festiu de música de carrer.

  La parella d’en Llorenç i l’Agnès van participar a la cerimònia d’obertura del Campionat mundial de futbol de l’any 1982, a Barcelona.

  Els Amics dels gegants de Matadepera es crea l’any 1981. El dia 6 de juny de 1982, s’inaugura la primera parella de gegants, en Llorenç i Agnès, noms que corresponen a la muntanya al peu de la qual hi ha Matadepera i a una cova de la mateixa.

  Per la Festa Major d’aquell any (el 29 d’agost) es va celebrar la Iª Trobada Internacional de Gegants, amb la participació de 412 gegants de Catalunya i l’estranger.

  Deu anys més tard, el juliol de 1992, amb motiu del desè aniversari de la I Trobada Internacional , s’organitza la II Trobada Internacional i, a la vegada la VIII Ciutat Gegantera de Catalunya que acull 640 gegants de tota Europa i també un del Japó. Aquests fets concentren a Matadepera més de 7.000 persones entre portadors i acompanyaments musicals.

  L’any 2007 es fa la IIIª Trobada Internacional.

  BOSCH, Marcel·lí, et alii (1982). Gegants: aportació de Matadepera al nostre folklore. Matadepera: Caixa d’Estalvis de Terrassa.

  (2000). Gegants !! Terrassa – Matadepera. https://books.apple.com/es/book/gegants/id1038009309?l=ca [consulta realitzada el 26 de gener de 2021].