Ball dels Aranyons
Olost

A diverses fonts del municipi

Música i dansa
    Actualment ja no es balla.
    Sense accés
    Jordi Compte i Marta Homs

El ball dels Aranyons es ballava el dia de la tornaboda, dia després de la festa Major, en una de les fonts on s'havien organitzat les tradicionals fontades. La gent anava en una de les fonts del municipi (font Puda, font del Llop, font de la Casanova, etc.), es portava el menjar i dinaven a la font. Després es ballava el ball dels aranyons, fent una rotllana, mentre es cantava la següent cançó:
    "Els aranyons si n'eren bons a les tres de la matinada / els aranyons si n'eren bons a l'alçada del carrer".

A l'Arxiu Vilarmau, dins la carpeta general del Lluçanès de música instrumental, es troba una cançó anomenada els aranyons amb partitura i la següent lletra:
    "Els aranyons si n'eren bons a les tres l'enfiloseta a la ventana a la ventana del carrer".
    Tot i així no es pot confirmar que aquesta versió es recollís a Olost.
    La imatge s'ha extret de l'Arxiu Vilarmau.

El grup de joves actius d'Olost anomenats els Cavallers Caminants que entre els anys 60 i 80 del segle XX es van dedicar a organitzar activitats culturals al poble com la festa Major, concerts, excursions, recuperar tradicions, editar revistes, etc. també van recuperar la tradició de ballar el ball dels aranyons. En aquesta època feien una rotllana i una persona es posava al centre, es cantava la cançó dels aranyons i la persona del centre dirigia uns moviments que els que formaven la rotllana havien de repetir.